2008. október 27., hétfő

Gesztenyepüré


És akkor az történt, hogy a kedvenc piacomon, a kedvenc árusomnál volt gesztenye. Kemény 200 Ft/kg áron. Gyorsan be is ugrott egy kiló a kosárkámba, akkor még nem tudtam mi lesz belőle. Aztán átkutattam a netet és a gesztenyepüré mellett tettem le a voksot, már lelki szemeim előtt láttam, hogy fognak elismerően csettinteni a kolleginák amikor jönnek hozzám látogatóba és én lazán megkérdem, hogy kértek egy kis HÁZI gesztenyepürét?...nos, a történet majdnem így néz ki...lássuk csak mi történt. A sok bogarászás után chiliesvanilia receptje mellett döntöttem. Már most leszögezem, nehogy félreértés essék, hogy isteni. De tényleg. Nekem nagggyon ízlik, pedig nem is vagyok oda a gesztenyepüréért. Vagyis idáig azt hittem. De ne kalandozzunk el...még csak annyit, hogy chili nagyon leliismeretesen figyelmeztet mindenkit, hogy gyenge idegzetűek ne vágjnak bele. Persze én erre fittyet hánytam, mondván mit nekem egy kis gesztenye...szóval bevagdostam a gesztenyéket, mire végeztem vele addigra szétment a kezem. Akkor még nem tudtam, hogy először, de nem utoljára. A művelet laza 1 óra. Utána megsütöttem, ezzel nem volt gond. És akkor meg kellett pucolni. A pucolás közben többször eszembe jutott, hogy mennyi is egy negyed kiló fagyasztott gesztenye...? Akik belevágnak, azoknak üzenem, hogy ez a rész a legkritikusabb. Én olyan 2-2,5 órát bíbelődtem vele, közben persze többször tartottam szünetet, többször változtattam helyszínt is. Itt ment szét másodjára a kezem, mondjuk utoljára is. A legjobban a szobában a tévé előtt, a földön ülve sikerült pucolnom. Asszem. Ezután már csak az öröm jön, történetesen, hogy megfőzzük a gesztenyét tejben, vaníliával, közben megcsináljuk a cukor szirupot, ha megfőtt összetörjük a gesztenyét beleöntjük ami kimaradt és kész. Vagyis majdnem. Formába rakjuk, megfagyasztjuk, aztán rájövünk, hogy fagyottan nem tudjuk vágni, újra felengedjük, itt az idegeink felmondják a szolgálatot, megpróbáljuk egyenlő részre osztani, becsomagolni és végre száműzni a fagyasztóba. Hogy a csettintés meglesz-e a kolleginák részéről, az még várat magára 2 hetet...mondjuk nem lesz más választásuk.

Pesto


A gasztroblogvilágban már sokan zengtek ódákat a házilag készített pestoról, úgyhogy én nem is ragoznám túl a dolgot, egyszerűen tényleg finom. Bevallom én kicsit drágának találtam a fenyőmagot, így helyette sózatlan, pörkölt földimogyorót használtam...így sem rossz :-)

Recept:
nem írok pontos mennyiségeket, próbálgatni kell kinek hogy ízlik
2 de inkább 3 marék bazsalikom
10 dkg parmezán
5 dkg sózatlan, pörkölt földimogyoró

bors
olivaolaj










Szilvás-mákos
















Az alap mákos süti az egyik kedvencem. Persze sok van, említhetném itt a krémest, a flódnit, a sachert...de ez a nagyon egyszerű süti tényleg ott van az első tízben. Ötben. A legeslegjobban egy pohár hide tejjel szeretem enni, mezítláb, pizsamában a hűtőajtóban...ahogy Nigella szokott nassolni egy csirkecombot, na én azt ezzel a sütivel teszem :-)

Most volt egy kis szilva is - illetve AKKOR - így került a tetejére...nem lett rossz, na :-) a recept hamarosan, mert fejből nem tudom, otthon van...

Cukkini római módra



Ez kereken pontosan két hónapja készült...amikor még szezon volt :-) a receptet a Terebessről vettem. Azóta már összeért a cucc, és örök tanulság, hogy az IKEÁ-s csattos üveg nem zár légmentesen, vagy csak azok amiket én veszek...szóval fólia kellett volna mindenképp...de asszem egy üveget megmentettem.

Már megint...

...eltűntem. Most akkor pótolok.

2008. augusztus 25., hétfő

Nektarinos túrótorta


A recept körülbelül a legutóbbi vkf kiírása után született, történt ugyanis, hogy A. joghurttortát szeretett volna enni. Azonnal eszembe jutott a kiírás, így kisebb rávezető kérdésekkel (mint például: nincs annyi joghurt itthon, viszont van túró; én nem is szeretem a joghurt tortát; nincs szép formám hozzá... :-)) rábeszéltem a túrótortára. Ráadásul pont kánikula is volt, így jobb desszertet kitalálni se tudtam volna. Hogy a piskótalap sütéséért se kelljen bekapcsolni a sütőt, babaiskótát használtam helyette.


A recept a következő:

1/2 kg túró
3 dl tejszín
2 dl joghurt
ízlés szerint porcukor (én kb. 5 dkg raktam bele, nem szeretem a nagyon édeset)
1 dl tej
2 zacskó zselatin (én csak 1,5 használtam és szerintem elbírná a két zacskót is)
1 citrom reszelt héja és leve
kb. fél kg nektarin
babapiskóta


A túrót összetörtem, elkevertem a porcukorral, joghurttal, a citrom reszelt héjával levével és a tejjel. A tejszínhabot felvertem, beleforgattam, közben a zselatint feloldottam kb. 1 dl vízben, felforraltam és ezt is a masszához öntöttem.
A babapiskótával kiraktam a kapcsos tortaforma alját, a massza felét beleöntöttem. A feldarabolt nektarin felét beleraktam, majd ráöntöttem a massza másik felét. A torta tetejét kiraktam a maradék nektarinnal és betettem a hűtőbe hűlni. Egy óra múlva kivettem a barackokat, megszórtam cukorral és karamellizáló pisztollyal ráolvasztottam a cukrot, majd újabb 2-3 órára visszaraktam a hűtőbe.


2008. augusztus 23., szombat

Vilmos körtelekvár mogyoróval






A. szombathelyi kertjében van egy körtefa, amin mindig rengeteg körte terem. Általában hatalmas mennyiséget hozunk haza belőle és azok persze egyszerre érnek be. Ilyenkor mindenbe körte kerül. Idén nem tudtam annyiféle sütit sütni, hogy elfogyjon így maradt lekvárnak való is.




Hozzávalók:


1,2 kg előkészített körte
40 dkg cukor
2 csomag zseléfix 2:1
vanília
10 dkg mogyoró

A körtéket meghámozom, kiveszem a magházukat és egyforma darabokra vágom. Ezután felteszem főni a cukorral a vanilíával és a zseléfixszel. Mialatt fő, a mogyorókat megpirítom és nagyobb darabokra töröm. A lekvárból kiveszem a vanília rudat és kicsit összetöröm a körtéket botmixerrel. Ezután már csak össze kell keverni a mogyoróval, megvárni míg rottyan egyet, üvegekbe tölteni és azonnal fejre állítani.

Ebből a mennyiségből 2 kis IKEÁ-s csattos üvegnyi lesz meg egy pici.