2009. január 26., hétfő

Créme brulee

Ez már nagyon-nagyon régen készült, egészen pontosan arra a bizonyos csajpartira, amire a gesztenyepüré is készült. Rendelésre. Igen hamar elfogyott, bár nem lett tökéletes, kicsit tovább maradt a sütőben mint kellett volna. A recept Ízbolygójé, méghozzá az időigényesebb (és tojásspórolósabb) változat.









Hozzávalók (6 személyre):


2,5 dl tejszín


4 tojássárgája


6dkg cukor


4 púpos tk barna cukor


1 vaníliarúd kikapart belseje


barna cukor a karamellizáláshoz



A tejszínt megmelegítjük a vaníliarúddal, addig amíg nem forr csak gyöngyözik. Közben a tojássárgáját habosra kikeverjük a cukorral, ezután összeöntjük a kettőt vigyázva, hogy ne csapódjon ki a sárgája és besűrítjük. Ezután szétadagoljuk egyszemélyes szufflétálba (IKEA kb. 200 HUF, egyébként olyan 1,5 dl-esek körülbelül) majd a kis formákat belerakjuk egy vízzel teli tepsibe úgy, hogy a formákat háromnegyedig ellepje a víz majd berakjuk 30 perecre a 150 fokra előmelegített sütőbe. Harminc perc után úgy fog tűnni, hogy nem sok minden történt, kábé ugyanolyan folyósnak fog tűnni, mint amikor beraktuk. Ám látszat ne tévesszen meg senkit se, ekkor már ki kell venni, különben teljesen szilárd puding lesz belőle. Tálalás előtt megszórjuk cukorral és karamellizálópisztollyan karamell réteget varázsolunk rá. Nekem speciel valami kézi melegítő pisztoly néven futó dolgom van, kis kemping gázpalack aljjal, szerintem bármilyen barkácsáruházban be lehet szerezni max. 3000 HUF-ért, szemben a Kátayval, ahol 10 000 HUF-nál kezdődik...




Nincsenek megjegyzések: