Tegnap este eszembe jutott, hogy valójában miért is nem laska levest készítettem a pályazatra? :-) Szeretem ezt a levest, ráadásul ahogy én tudom, kimondottan alföldi leves, sőt, kimondottan ceglédi. Habár gondolom minden város/falu a magáénak mondja az Alföldön :-)
A lényege, hogy a laskát (=csuszatészta vagy nagykocka) megpirítjuk olajon és csak ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót.
Tegnap kicsit utánanéztem, hogy mi lehet a története, én ezt a levest még mindig csak otthon ettem. Kiderült, hogy juhászok eledele volt, mert laktató (főleg ha sok tésztát teszünk bele), ráadásul a hozzávalók nem romlandóak, magukkal tutdák vinni. Húst nem tartalmaz a levest, mint ahogy egyiki pásztor/juhász/gulyás étel sem, hisz melyik gazda szerette volna ha az őrzők minden nap levágnak egy állatot...vagy mi.
Recept:
1 marék tészta
1 fej hagyma
pici olaj vagy szalonna zsír
1 nagyobb krumpli
2 szál répa
fél gumó zeller
1,3 l víz
2 teáskanál pirospaprika
só, egész bors
A tésztát az olajon megpirítjuk, ki mennyire szereti. Én azt szeretem, ha kesernyés lesz a tészta, de most nem sikerült annyira megpirítani. Ha elértük a kívánt pirulási fokot, akkor belerakjuk az felszeletelt hagymát és megvárjuk míg üveges lesz. Ekkor félrehúzzuk és megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjül és visszateszük a tűzre. Ezután felöntjük vízzel, belerakjuk a répát és a zellert. Érdemes vékonyra szeletelni, mert akkor hamar elkészül a leves. Megvárjuk míg majdnem puha lesz, ekkor belerakjuk a vékonyra szelt krumplit és összefőzzük. A legvégén megszórjuk zeller- vagy petrezselyemzölddel.
Otthon, miután kimertük tányérba még egy evőkanál tejet is szoktunk belekeverni...nemtom miért, de finom :-)
2 megjegyzés:
Nagyon finomnak néz ki :-)
Köszönöm, és biztosítani tudlak, hogy az is :-)
Megjegyzés küldése